אודותינו
אודות המועצה האזורית מרחבים
חזון המועצה:
לטפח בקהילה איכות חיים מיטבית, תוך חיזוק חוסנה הכלכלי-חברתי ומצוינות כערך
בתחום המועצה, שנוסדה ב-1951, הוקמו 14 מושבים: אשבול, בטחה, גילת, מסלול, ניר משה, ניר עקיבא, פדויים, פטיש, פעמי תש"ז, קלחים, רנן, שדה צבי, תלמי ביל"ו ותפרח; יישוב קהילתי, מבועים; יישוב מפוני גוש קטיף, "שבי דרום"; הכפר השיקומי "עלה נגב –נחלת ערן"; הכפר החינוכי, אשל הנשיא ושיכון חיל האוויר חצרים.
לכמה מיישובי המועצה ניתנו שמות סמליים בהשראת חזונו של הנביא ישעיהו, המתאר בלשונו הציורית את הפרחת השממה. "יְשֻׂשׂוּם מִדְבָּר וְצִיָּה וְתָגֵל עֲרָבָה וְתִפְרַח כַּחֲבַצָּלֶת: פָּרֹחַ תִּפְרַח וְתָגֵל אַף גִּילַת וְרַנֵּן... וְהָיָה הַשָּׁרָב לַאֲגַם וְצִמָּאוֹן לְמַבּוּעֵי מָיִם... וְהָיָה-שָׁם מַסְלוּל וָדֶרֶךְ הַקֹּדֶשׁ יִקָּרֵא לָהּ ... וּפְדוּיֵי יְהוָה יְשֻׁבוּן וּבָאוּ צִיּוֹן בְּרִנָּה". (ישעיהו ל"ה)
המועצה האזורית מרחבים, הממוקמת בלב הנגב, כשמה כן היא – מרחבי שדות עד לקו האופק, נוף רגוע בגוני ירוק וחום, גבעות עטורות מטעים. יש שיאמרו: ממש טוסקנה ישראלית...
תושבי המועצה האזורית מרחבים נהנים מאיכות חיים בסביבה כפרית, מחינוך מצויין ומנופים מרהיבים ונטולי פקקים המושכים לאזור גם תיירים רבים.
החל מינואר 2016 תושבי המועצה נהנים מהטבות מס. המשמעות היא חיסכון של עד 9,240 ₪ בשנה.
בסוף שנת 2015 אישרה הממשלה הקמת 2 יישובים חדשים, האחד בצמוד לכפר הנוער "אשל הנשיא", והשני, בצמוד לכפר השיקומי "עלה נגב". בנוסף, בית- החולים השיקומי – הראשון בנגב – מוקם ב"עלה נגב".
ואכן, תושבי המועצה האזורית מרחבים מגשימים זה למעלה משישה עשורים את חזונו של הנביא, מפריחים את אדמות המדבר ובונים חבל ארץ משגשג.
המועצה האזורית מרחבים מתחייבת להעניק לתושבים שירות מיטבי בכל תחום, ייעול הקשר עם רשויות הממשלה, לעמוד לרשות התושבים בעת הצורך ולהעניק מענה מהיר ויעיל, בדגש לאוכלוסיות מבוגרות, חינוך מיוחד ואנשים עם צרכים מיוחדים, ובעיקר בעיתות חירום ומצוקה.
המועצה מתחייבת לפעול בשקיפות מלאה ולהיות קשובה ופתוחה לכל ביקורת ולכל עצה טובה.
דגשים מרכזיים בפעילות המועצה
חינוך מתקדם המעודד למצוינות
מערכת החינוך במרחבים מעודדת את התלמידים למצוינות ומספקת להם את הכלים להשתלבות מוצלחת בחברה. המערכת מציעה מגוון רחב של תוכניות ופעילויות חינוכיות מתקדמות ובאיכות גבוהה, המותאמות לצרכים הייחודים של הקהילה. המערכת פועלת על בסיס תוכנית אסטרטגית רב שנתית, תוך טיפוח והעצמה של כל צוותי החינוך, ותוך יצירת רצף בין החינוך הפורמאלי לבין החינוך הלא-פורמאלי. בכל יישוב פועלים בשעות אחר הצהריים מדריכי ילדים ונוער.
אנו רואים בחינוך כבסיס להגשמת הפוטנציאל הטמון באזורנו. למעלה מ 50% מתקציב המועצה מושקע בחינוך. מערכת החינוך מפעילה תכניות ומסגרות מהמעלה הראשונה. פרויקט הטייסת, על שם אילן ואסף רמון ז"ל, פרויקט מנהיגות ומצוינות בשיתוף פרחי טיס מחצרים. פרויקט מצוינות נוסף, פרויקט אמירים, פרויקט מדעי נגב שמאפשר לימודי מדעים מגיל גן ועד גיל תיכון, על כל הרצף החינוכי.
תיכון מרחבים ממוקם בצמרת הרשימה הארצית עם 89% זכאים לתעודת בגרות ובעשירייה הראשונה באחוז הזכאים לבגרות 5 יח"ל בביולוגיה. תיכון מרחבים מצטיין והוכתר כתיכון ערכי ומצטיין על- ידי משרד החינוך (רק 71 בתי- ספר נבחרו כמצטיינים מכל הארץ).
אנו מפעילים בית- ספר להורים, מרכז צעירים ובימים אלה מוקם מרכז מצוינות ומרכז לגיל הרך.
במועצה האזורית מרחבים מאמינים שילד באיזון ובהרמוניה עם עצמו ועם הסביבה, וחווה שלווה אישית וחברתית, יהיה פנוי ללמידה משמעותית מתוך סקרנות פנימית ומוטיבציה אמיתית"
מורים שמוציאים תלמידים החוצה זו לא תופעה נדירה. אבל מורים שמוציאים תלמידים ל"חדר שלווה" שבו הם מקבלים טיפולים פרא רפואיים? זה בדיוק מה שקורה במועצה האזורית מרחבים.
מערכת החינוך במרחבים מובילה מהפכה בחינוך, אותה מובילה התפיסה המרכזית של הענקת מעטפת ריגשית- חברתית, בכל המסגרות החינוכיות, על מנת להשיג למידה מוצלחת. טיפוח החוסן הריגשי והעצמה ריגשית- חברתית, מאפשרים לכל תלמיד ותלמידה למידה טובה ואיכותית. הליווי של כל תלמיד הוא הוליסטי המורכב מהתלמיד, משפחתו ומהקהילה (צוות החינוך, החברים לכיתה וביישוב). מערכת החינוך פועלת במשותף עם מערך החינוך החברתי, הבלתי- פורמאלי, שכולל את כל הפעילות החברתית בשעות אחר- הצהריים: תנועות הנוער, פעילות יחידת הילדים והנוער- מדריכי הנוער ביישובים, פעילות הגרעינרים והש"ש (שנת שירות) ביישובים.
המעטפת הריגשית שניתנת לילדים לצורך העצמה וחיזוק החוסן האישי, מאפשרת להם להתפנות ללמידה משמעותית ומקדמת. כבר בגיל הרך, הילדים נהנים מטיפולים נוירו- התפתחותיים מוטוריים, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, טיפולים ריגשיים מותאמים ועוד.
מרחבים היא בין הרשויות הבודדות בארץ, המפעילה בכל בתי- הספר שבתחומה חדרי שלווה. המשמעות: במקום להסתובב ללא מעש וללא תמיכה "ולהירגע", הילדים המאותרים מקבלים מענה טיפולי פסיכולוגי, ובאמצעות טיפולים פרא- רפואיים כגון, הבעה באמצעות אומנות, מיומנויות חוסן חברתיות, יוגה, הידרו תרפיה, העצמה באמצעות בעלי- חיים ועוד.
לדברי ראש המועצה שי חג'ג' "אנו מאמינים שילד שנמצא במצב איזון והרמוניה עם עצמו ועם הסביבה, וחווה שלווה אישית וחברתית, יהיה פנוי ללמידה משמעותית מתוך סקרנות פנימית ומוטיבציה אמיתית. מערכת החינוך שלנו מובילה תהליכים המונעים חרמות, שימוש נכון ברשת האינטרנט ותוכניות נוספות לקידום מנהיגות, ערכים חברתיים, מעורבות חברתית, זהות יהודית- ישראלית, כדי להכין את הבוגרים שלנו להיות אנשים טובים, תורמים, פעילים, המממשים את יכולותיהם וכישוריהם. אנו נמצאים בעלייה מתמדת הן באחוז התלמידים המתנדבים בקהילה והן בציונים."
פעוטונים וגני הילדים חינוך קהילתי- כפרי
הנבחרת החינוכית של מרחבים מובילה תפיסה חינוכית של רצף ומעורבות הורים, ובחשיבות המרחב הלימודי כמקום מפגש קהילתי, למחנכים, ילדים והורים לצורך שותפות שרואה את הילד במרכז.
קיימת הבנה מעמיקה לחשיבות הסביבה החברתית- תרבותית שתביא לצמיחה אישית ומערכתית, ולהתפתחות ומיצוי הפוטנציאל של כל ילד. המערכת מכוונת לשותפות ייחודית עם ההורים, שהם גורם משמעותי בפיתוח ובהרחבת הקשרים בין כל חלקי הקהילה. הפעוטונים (3 חודשי עד גיל 3) הם חלק מתוכנית "מעון בונה קהילה בונה מעון", שנועד לחזק את הפעוטון ומקומו בקהילה.
באמצעות עבודה משותפת, המתבססת על התכנסות סביב שולחן אחד של כל השותפים למטרת קידום העשייה בפעוטון ובקהילה הסובבת אותו.
כל הגנים פועלים עד השעה 16, כולל ארוחה חמה. בכל הפעוטונים והגנים יש חוגים, תוכניות העשרה חינוכיות, מעקב התפתחותי, מדריכים פדגוגיים ואנשי מקצוע פרא- רפואיים שמלווים את התוכניות.
חצרות הגנים מאורגנים כסביבה לימודית פעילה ומזמינה, ובשימוש חומרים חוזרים.
מבחינתנו, הלמידה בגן מתרחשת בכל זמן נתון, תוך כדי יצירת גירויים וחוויות, סביבה דינאמית, ניתוח סיטואציות ומתן כלים וכישורי חיים, מיומנויות חברתיות.
הנבחרת החינוכית של מרחבים מלווה את הילדים לאורך היום בחום ואהבה, לצד ערכים של מצויינות, כבוד האדם, קהילתיות ושמחת חיים.
לצפייה בסרטון שבוע החינוך במרחבים לחצו כאן
יום המעשים הטובים במרחבים, רשת
איכות חיים קהילתית בסביבה כפרית
כל יישובי המועצה הם בעלי צביון כפרי, ובשנים האחרונות השתכנו בתחומה מאות משפחות צעירות ומבוססות, שהגיעו מאזור המרכז כדי לשפר את איכות חייהם ולקרב את ילדיהם לטבע. רוב התושבים החדשים ממשיכים לעבוד במרכז הארץ, ומגיעים בכל בוקר למקום עבודתם במהירות רבה בזכות הכבישים החדשים ותשתיות הרכבת, ששיפרו עד מאד את הנגישות התחבורתית לאזור וממנו. "כשגרנו בתל אביב", מספר אחד התושבים החדשים, "זמן הנסיעה מהבית לעבודה נמשך כשעה – בגלל הפקקים. גם כיום לוקח לי להגיע לעבודה בתל אביב שעה, אבל בלי הסיוט הנוראי הזה של העמידה בפקקים. אני נהנה מנסיעה רצופה ונעימה בנופים מדהימים".
תחנות הרכבת באזור הן באופקים, בנתיבות ובלהבים.
זמן הנסיעה בממוצע ברכב מיישובי המועצה לתל- אביב: כשעה.
זמן הנסיעה בממוצע ברכב מיישובי המועצה לירושלים: כשעה.
זמן הנסיעה בממוצע ברכב מיישובי המועצה לבאר- שבע: כ 20 דקות.
מדיניות סביבתית ירוקה
המועצה האזורית מרחבים אימצה מדיניות סביבתית ירוקה, מקפידה לשמור על אוצרות הטבע, ממזערת את הנזקים לסביבה, ופועלת בשיתוף פעולה מלא עם הארגונים הירוקים. בתחום זה משקיעה המועצה רבות בהסברה ובחינוך, וביצירת תנאים לעידוד המיחזור והשמירה על הטבע. וכך, כמות הפסולת המיועדת למיחזור, גדלה בכל שנה.
בכל היישובים קיימים מתקני מיחזור לכל סוגי הפסולת, אנו מקיימים אירועים סביבתיים- קהילתיים בשעות הפנאי, וכמובן, מפעילים תוכניות במערכת החינוך. בבתי- הספר מותקנות מערכות לאיסוף מי גשמים ומערכת ביו- גז, המייצרת גז בישול מפסולת אורגנית.
הפקת אנרגיה ירוקה ללא זיהום סביבתי
מרחבים היא הרשות המקומית הראשונה שהגיעה לעצמאות בייצור חשמל ומייצרת אנרגיה ממערכות סולאריות, בכל מבניה. מדובר בפרויקט המשלב חיסכון אנרגטי ותורם לאיכות הסביבה.
ענף התיירות כמנוף כלכלי
תושבי מרחבים זוכים מדי יום להתבונן בסביבתם המופלאה ולהתענג על המראות המרהיבים הנשקפים אליהם מכל חלון. אבל לא רק הם. גם אורחים ותיירים יכולים לחוות את השלווה הכפרית ולהתרגש מהקרבה לטבע ולסביבה. אתרי התיירות בתחום המועצה האזורית מרחבים מציעים נופש רומנטי לזוגות, כמו גם אטרקציות למשפחות עם ילדים. בתחומי המועצה יש כמה שמורות טבע, ובהם הגן הלאומי פארק הבשור (אשכול), שמורת נחל הבשור, שמורת נחל גרר, נחל שמריה ונחל פטיש. הוכשרו מסלולי הליכה ורכיבה על אופנים, והתיירים מוזמנים לבקר ביקבים, בגלריות של אמנים מקומיים, במחלבות לייצור גבינות, במסעדות ביתיות למאכלים אתניים ובאתרי ספא, ואף ללון באזור. בפארק הבשור מתקיים פסטיבל הכדורים הפורחים השנתי ומופעים גדולים, פסטיבל הכלניות "דרום אדום" מארח ביישובי המועצה ועוד.
בית- החולים השיקומי הראשון בדרום "עלה נגב – נחלת ערן"
חזון הכפר השיקומי "אנו, בעלי היכולת, יוצרים בית המלא באהבה אושר ויכולת עבור ילדים ואנשים עם צרכים מיוחדים. כפר ייחודי זה, שהוא הבבואה של טובו של העולם, מושתת על ערכי אהבה, נתינה ואכפתיות, כבוד והגינות, הנאה ושמחה, ישירות ומקצועיות, אחריות ומחויבות, שיתוף הקהילה ועבודת צוות."
הכפר השיקומי "עלה נגב – נחלת ערן" הוקם על- ידי עמותת 'עלה' והאלוף במיל' דורון אלמוג. הכפר נקרא ע"ש בנם של דידי והאלוף (במיל') דורון אלמוג, שהיה מדייריו הראשונים של הכפר.
הכפר מציע בית חם, מקצועי, מכבד ואוהב לתינוקות, ילדים ובוגרים עם מוגבלות שכלית התפתחותית משולבת בנכויות פיזיות קשות, מומים גנטיים ומחלות נרכשות. בנוסף, מעניקים בכפר טיפולים שיקומיים לכלל תושבי הנגב הזקוקים לשיקום לאחר פגיעות קשות, תאונות, התקף לב, שבץ מוחין ופצועי צה"ל.
בימים אלה נבנה בית- החולים השיקומי הראשון בדרום בכפר, ויהיו בו 108 מיטות.
שלב א' של בית החולים נחנך עם פתיחת מחלקת שיקום נוירולוגיות אורתופדית ובה 22 מיטות אשפוז (במטרה להגדיל ל 28 מיטות שיקום). עבודות התשתית להקמת המבנים החלו והן צפויות להסתיים עד 2020.
בכל רחבי ישראל יש 847 מיטות אשפוז בלבד: כולל שיקום כללי, שיקום ילדים, שיקום אורתופדי, שיקום נוירולוגי, שיקום נשימתי וטיפול נמרץ שיקומי למחוסרי הכרה.
בית החולים השיקומי צפוי להעסיק כ- 600 עובדים במעגל הראשון (רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטיים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, אנשי מנהלה וכיוב'). בצמוד לכפר, יוקם היישוב מרחבי דניאל, שיהיה באוריינטציה מלאה לכפר.
מליאת המועצה
מליאת המועצה נבחרת עפ"י חוק, בראשה עומד ראש המועצה וחבריה הם נציגי היישובים שנבחרים ע"י תושבי היישוב. מליאת המועצה מתכנסת אחת לחודש, לערך, והיא למעשה 'בית הנבחרים' האזורי.
למועצה יש סמכות לדון ולהחליט בנושאים שעל סדר יומה של הרשות, לאשר את מדיניותה ופעולותיה המרכזיות ולבקר את התנהלותה.
החוק והשלטון המרכזי מגדירים את פעילותה, קובעים את חובותיה, תוחמים את סמכויותיה ומבקרים אותה באופן שוטף. השר הממונה על הרשות הוא שר הפנים.