כל שירותי המחלקה לשירותים חברתיים
תושבים יקרים,
אנו שמחים לפרוש לפניכם את שירותי המחלקה לשירותים חברתיים במועצה האזורית מרחבים, המוצעים לתושבים. נשמח מאוד אם תנצלו את המשאבים והשירותים העומדים לרשותכם.
לפני הצגת העשייה שלנו, אי אפשר שלא להתייחס לתקופה המאתגרת שבה אנו מצויים. שנה עברה מאז פרצה מגפת הקורונה והסוף עוד לא נראה. הנגיף השפיע על רוב תחומי החיים, ורבים מהתושבים נפגעו מהמשבר ומהשלכותיו. אנו מסתכלים קדימה לימים טובים יותר ולחזרה לשגרה הנכספת. ובינתיים, אנחנו פה לרשותכם לכל פנייה.
בסוף המסמך מצורפת רשימת עובדי המחלקה על פי יישובים ותפקידים.
שירותים בתחום המשפחה
עובד סוציאלי יישובי- לכל יישוב יש עובד סוציאלי (ראה רשימה מצורפת) לליווי ותמיכה בפרט, במשפחה, בקהילה ולעזרה במיצוי זכויות.
חולי קורונה- מדי יום אנו יוצרים קשר עם כל חולי הקורונה במועצה, ובהתאם לצורך, מתכננים המשך טיפול.
מרכז הורים ילדים- מסגרת טיפולית לילדים בגילאי 5-12 ולהוריהם על ידי צוות רב מקצועי הנותן מענה באמצעים טיפוליים.
מועדוניות- במועצה פועלות 4 מועדוניות המיועדות לילדים בכיתות א'-ו' ומהוות מסגרת משלימה בשעות אחר הצהריים. המועדוניות פועלות כמעטפת מקצועית מיטבית לחיזוק תחושת המסוגלות האישית ברמה החינוכית, החברתית, הרגשית, ההתנהגותית והלימודית.
פעוטות בסיכון- במסגרת חוק הפעוטות בסיכון ניתנת זכאות לשילוב ילדים בגילאי חצי שנה עד 3 שנים במעונות היום.
מטפלים משפחתיים- ניתן לקבל טיפול על ידי פסיכולוגים ועובדים סוציאליים מומחים, הנותנים טיפוליים רגשיים למשפחות ולבני הנוער במצבי סיכון.
שירותים לתושבים עם צרכים מיוחדים
המחלקה עוסקת בשילוב של תושבים עם צרכים מיוחדים (נכויות) בחיים נורמטיביים בקהילה ומחוצה לה. השירותים ניתנים באופן פרטני-אישי וכן בשירותים ומסגרות בקהילה.
אבחון- הערכה של הצרכים ובניית תכנית למתן שירותים המותאמת אישית לנזקק.
שיקום- תעסוקה מותאמת, שיבוץ במפעלים מוגנים, מסגרות שיקום יומיות ותיווך לתעסוקה בשוק הפתוח.
קהילה תומכת נכים- מסגרת המעניקה סיוע אישי וחברתי לבעלי מוגבלות פיזית, חושית ורגשית.
קהילה תומכת מש"ה (מוגבלות שכלית התפתחותית)- מסגרת המעניקה סיוע אישי ומענה חברתי לבעלי מוגבלות שכלית.
מועדון חברתי מש"ה- מסגרת חברתית חווייתית לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים.
תיאטרון קהילתי- לאוכלוסיות עם מוגבלות שכלית.
השמה- במסגרות שיקומיות וחוץ ביתיות, במידת הצורך.
עובדת סוציאלית לסדרי דין
באחריות העובד הסוציאלי: הגשת תסקיר (חוות דעת) על בסיס צו מערכאה משפטית, בתחומים אלה: מצבי פרידה, גירושין, מצבי אלימות, היתר נישואין, בדיקת אבהות, התערבות רפואית, קשר של סבים עם נכדים ותסקירי אפוטרופוסיות.
עובדת סוציאלית לחוק נוער
העובד הסוציאלי לחוק הנוער פועל מתוקף החוק להגנה על קטינים (0-18). תפקידו לסייע להם תוך נקיטת פעולות לצורך שמירת שלומם וביטחונם הפיזי והנפשי. כמו כן נתונה בידיו הסמכות להגיש בקשות בדבר נקיטת דרכי טיפול והשגחה על קטין. במצבים שבהם יש חשד או מידע קונקרטי על פגיעה בקטינים, חלה על העובד חובת דיווח על כל אזרח בגיר ומחובתו לפנות למשטרה או לעו"ס לחוק נוער.
ועדות לתכנון טיפול והערכה
בסמכות הוועדה לגבש תכנית טיפול מיטבית למשפחה כאשר ילדיה נמצאים במצבי סיכון, גם לאחר ניסיונות טיפוליים. הוועדה מנוהלת על ידי המחלקה לשירותים חברתיים ומורכבת מצוות רב מקצועי הכולל: עובדים סוציאליים, נציגי מערכת החינוך, שפ"ח, נציג מערכת הבריאות, המשפחה ומלווים מטעמה.
נוער גילאי 13-18
העובד הסוציאלי היישובי עוסק בטיפול בבני נוער הנמצאים במצבי סיכון. הטיפול נעשה בשיתוף עם המשפחה ועם הגורמים הרלוונטיים - פסיכולוגים, מחנכים, יועצים, קב"סית ומדריכי נוער.
בתחום זה, מטרתו של העובד הסוציאלי היא קידום מצבם של בני הנוער ושילובם במסגרות קהילה ובמסגרות חוץ. עקב הסיכונים הרבים, המחלקה עובדת ללא ליאות כדי לפתח שירותים ומענים בשיתוף גורמים משיקים במועצה.
השירותים הניתנים כיום
- התערבות ראשונית במשפחה, הכוללת ליווי והכוונה לצרכיו של הנער.
- טיפול פרטני על ידי העובד הסוציאלי היישובי.
- טיפולים קבוצתיים.
- טיפולים פסיכולוגיים רגשיים על ידי מטפלים חיצוניים.
- מעגל בנים (בשותפות מחלקת החינוך) . טיפול קבוצתי לנערים.
- בית חם לנערות - מסגרות לנערות בגילאי 13- 16 הפועלות בשעות אחר הצהריים ומעניקות ליווי מקצועי לצורך העצמה אישית ולחיזוק הדימוי העצמי, באווירה ביתית חמה.
- נוח"ם- תכנית ייחודית לנוער חרדי מנותק, על ידי עו"ס ומדריכים.
- תכנית להב"ה- לבני הנוער. מטרתה ליצור שיתופי פעולה חינוכיים וטיפוליים לבני הנוער על הרצף הסיכוני עם כל גורמי הרשות. את התכנית מנהלים עו"ס ורכז נוער בסיכון.
- "רואים אותך"- תכנית שמטרתה לאתר בני נוער בסיכון, על ידי ניידות המסיירות ביישובים בין השעות 20:00 ועד 3:00 לפנות בוקר, במטרה לאתר נוער בסיכון ולהעניק סיוע ראשוני על ידי הצוות, הכולל עובד סוציאלי, מתנדב ומדריך.
תכנית יתד צעירים (חוקיים) 18-25
בתכנית מטופלים 170 צעירים על ידי שני עובדים סוציאליים. התכנית מסייעת לצעירים/ות להתמודד עם אתגרי המעבר מתקופת הנערות לבגרות, כולל ליווי והכוונה בתהליך הגיוס לצבא ולשירות הלאומי. מטרת התכנית היא לסייע לצעיר לממש את הפוטנציאל האישי הטמון בו ולשלבו בקהילה ובחברה. חלק אינטגרלי וחשוב מהשירות כולל ליווי והכוונה לתעסוקה.
השירותים הניתנים במסגרת זו - טיפול פרטני ומיצוי זכויות, הפניה לשירות צבאי, לימודים ותעסוקה.
במחלקה לשירותים חברתיים פועלות שלוש יחידות אשר כל מטרתן היא חיזוק הקהילה במושבים תוך שיתוף פעולה עם מגוון גורמים ברשות ומחוצה לה. כל זאת, כדי לחזק את איכות החיים הקהילתית, את הרווחה האישית והחברתית ואת החוסן הקהילתי.
עבודה קהילתית
המחלקה לשירותים חברתיים דוגלת ומאמינה בהעצמת הקהילה המקומית ובהגברת החוסן הקהילתי ומעורבותם של התושבים למען עצמם, במטרה ליצור חברה אכפתית, אטרקטיבית, יצרנית ותורמת. את אלה המחלקה עושה בעזרת העובדים העוסקים בפתוח שירותים בהתאם לצורכי הקהילות (הישובים), תוך שימת דגש על שיתוף מרבי של התושבים בהכנת התוכניות ובהוצאתן אל הפועל.
היחידה להתנדבות
אנו מאמינים שקהילה מתנדבת היא קהילה אכפתית, המפגינה סולידריות וערבות הדדית ובעלת חוסן חברתי. היחידה מגייסת ומפעילה מתנדבים ופונה לכול תושבי המועצה המעוניינים להשתלב בעולם העשיר של ההתנדבות, לצאת למסע משותף של נתינה הדדית.
צח"י (צוות חוסן יישובי)
מניסיון רב שנים אנו רואים שלקהילה כוח עצום ביכולת לסייע בעתות משבר, כדוגמת תקופת המאבק בקורונה. במצבי משבר וחירום התושבים הם הראשונים להימצא בזירות האירוע והם מהווים משאב אנושי חשוב ביותר. בצוות הצח"י פועלים מתנדבים מהיישוב בליווי מקצועי של עו"ס ויועץ ארגוני. תפקידם לקבל החלטות בתנאי לחץ ולהעניק לתושבים ביישוב את המענה הראשוני הנכון.
אזרחים וותיקים
בגילת 138 אזרחים וותיקים. מטרת הטיפול באזרח הוותיק היא, לסייע לו לשמר את יכולתו להמשיך ולתפקד במישור האישי, המשפחתי והקהילתי. ולחזק אותו במצבי היעדר-תמיכה.
המענים הניתנים
חוק סיעוד (בגילת 22 קשישים סיעודיים) - תכנית טיפול אישית הניתנת לקשישים על ידי ביטוח לאומי כוללת מטפלת, לחצן מצוקה ומוצרי ספיגה. קיימת אפשרות להמיר את השירות בכסף. בעבר הופעל השירות על ידי מחלקת הרווחה, אך כיום מצוי השירות באחריות עובד סוציאלי של ביטוח לאומי המפעיל את השירות על ידי חברות הסיעוד מט"ב ומת"ן באופקים.
שירותים נוספים המופעלים על ידי עמותת חוויה מתקציבי הרווחה:
שני מרכזי יום - במרחבים ובמבועים פועלים מרכזי יום במשך כל ימות השבוע בין השעות 14:00-07:30. מרכז היום מציע מסגרת חברתית ואישית לוותיקי המועצה הכוללת פעילות חברתית, חוגי ספורט, ארוחות בוקר וצהריים.
קהילה תומכת אזרחים וותיקים במסגרתה מקבלים חברי הקהילה מגוון שירותים המאפשרים לוותיקים לחיות בבתיהם בביטחון. לקהילה אב-בית (קובי) המקיים קשרים אישיים שוטפים עם חברי הקהילה בטלפון ובביקורי בית (פחות בתקופת הקורונה). הוא דואג לתרופות, לצורכי מזון ולביצוע תיקונים קלים ואחראי על לחצן מצוקה, שירותי חירום ותשלום לאמבולנס במקרה הצורך.
בתים חמים- מסגרת זו נועדה לחזק את הדימוי העצמי של האזרח הוותיק, להפיג את הבדידות ולשפר את איכות החיים של המשתתפים. הפעילויות והתכנים המועברים במקום נקבעים על ידי המשתתפים בהתאם לתחומי עניין. המסגרת מעניקה מגוון פעילויות תרבותיות- חברתיות שנועדו לשפר את איכות חייהם ולהפיג את בדידותם. לצערנו, בימים אלה, הבתים אינם מופעלים.
כיתת אזרחים וותיקים- הפעלת כיתת לימוד בתיכון מרחבים ובה ניתנים שיעורים במקצועות תנ"ך, היסטוריה ומחשבים. (השנה בגלל הקורונה והסגרים עוד לא נפתחה הכיתה).
מופת ניצולי שואה- מועדון חברתי הפועל יומיים בשבוע ומיועד לניצולי שואה.
פורום גמלאים- פורום קהילתי בהדרכתה של עו"ס קהילתית (רחלי חן), עבור גמלאי מרחבים. הפורום הוקם לפני כשנה ומעניק שירותים קהילתיים לקהילת הגמלאים במועצה.
מגן זה"ב- תכנית מיוחדת לתקופת הקורונה הנותנת מענה לצרכים מיוחדים של האזרחים הוותיקים. בשלב ראשון נעשה מיפוי על ידי משרד הרווחה לאיתור צרכים של קשישים במועצה. אחר כך, על פי תוצאות המיפוי, יונהגו שיחות טלפוניות להפגת בדידות לקשישים תושבי המועצה אשר דיווחו על רמת בדידות גבוהה. הפרויקט אמור להתחיל בקרוב.
יוניפר- כדי לסייע בהפגת הבדידות והריחוק החברתי בימי הקורונה חוברו הקשישים למערכת טכנולוגית של יוניפר ובה הם יכולים לצפות ולקחת חלק פעיל בפעילות חברתית ברשת.
ידידים במדים- תכנית ייחודית חדשה אשר מטרתה לתת מענה לבדידותם של ניצולי השואה, ז על ידי יצירת קשר אישי של ניצולי שואה המאומצים על ידי קציני צה"ל. במסגרת התכנית קציני צה"ל מקיימים שיחות טלפוניות יזומות וקבועות לניצול השואה ועורכים ביקורי בית בכמה מועדים במהלך השנה.
סיוע חומרי
סיוע חומרי ניתן בהתאם למבחן הכנסה וכללי הזכאות, על פי קריטריונים ותקציב של משרד הרווחה.
על אף האתגרים שאיתם אנו מתמודדים בימים אלו, עקב התפרצות נגיף הקורונה, נמשיך להעניק לכם את השירות הטוב ביותר ונמשיך לעשות כל שניתן כדי לעמוד לצדכם בכל עת, בשגרה ובחרום.
אנחנו כאן עבורכם ובשבילכם.